Šachy v hlavní roli - 7 strhujících příběhů dle skutečných událostí

classic
Přejít na obsah

Šachy v hlavní roli - 7 strhujících příběhů dle skutečných událostí

HryJinak - deskové hry, které hrajete s lehkostí
20 Říjen 2020
Ve filmech se často objevují sporty jako je basketbal, fotbal, baseball nebo hokej. Ale co šachy, hrají "hlavní roli" v nějakém filmu? Kolik filmů s šachovou tématikou znáte? Jeden, dva nebo více? Samozřejmě jich existuje více a velmi zajímavé je, že většina je natočena podle skutečných událostí. Pojďme se podívat na 7 nejlepších z nich. Za shlédnutí však stojí i krátký dokument "Mozart of Chess: Magnus Carlsen".

Critical Thinking (2020) Trailer
Film se odehrává v roce 1998 a vypráví skutečný příběh kubánsko-amerického učitele Maria Martineze a jeho šachového týmu, který vyhrál na mistrovství Miami Jackson High School.

Fahim, the Little Chess Prince (2019) Trailer
Malý Fahim je šachový génius, který je nucen se svým otcem opustit rodnou Bangladéš. Společně emigrují do Francie, kde se potýkají s bezdomovectvím a ilegalitou. Fahim se naštěstí dostane do třídy vyhlášeného šachového hráče a tvrdě trénuje, aby se mohl zúčastnit mistrovských turnajů, získat titul velmistra a dosáhnout tak svého snu. Musí se tak vyrovnat nejen s odloučením od matky, životem v cizí zemi, ale i dřinou spojenou s tréninkem a výukou cizího jazyka.

Queen of Katwe (2016) Trailer
Jedná se o americký životopisný
dramatický film z roku 2016. Film zachycuje život Phiony Mutesi, dívky žijící v Katwe, slumu Kampaly v hlavním městě Ugandy a změny jakou pro ni znamenalo objevení vlastního nadání pro šachy. Dívka se v devíti letech naučí hrát šachy a postupně se propracuje až do špičky tamější šachové scény a v roce 2012 se stává první šachistkou Ugandy s šachovým titulem kandidát mistra (WCM).

Pawn Sacrifice (2014) Trailer
Pawn Sacrifice je americký životopisný dramatický film z roku 2014 o šachistovi Bobbym Fischerovi. Příběh je o Fischerově úsilí proti špičkovým sovětským šachovým velmistrům během studené války a vyvrcholení zápasem mistrovství světa v šachu 1972 proti Borisovi Spasskému v islandském Reykjavíku.

The Dark Horse (2014) Trailer
Film The Dark Horse je inspirovaný skutečným příběhem Genesise Potiniho, skvělého novozélandského šachisty trpícího závažnou zdravotní poruchou, který se až do své smrti v roce 2011 snažil dětem pomocí šachu vytvářet lepší budoucnost.

Knights of the South Bronx (2005) Film
Film je natočen dle skutečného příběhu Davida MacEnulty, který učil žáky základní školy Bronx Community Elementary School 70 hrát na úrovni soutěže a nakonec vyhrál New York City a New York State Chess Championships. Stává se zastupujícím učitelem a je zařazen do třídy čtvrtého ročníku ve škole South Bronx. Ve třídě jsou studenti s rodiči, kteří jsou narkomani nebo jsou ve vězení, nebo se jen snaží vydělat účty. Jen málo z nich vidí ve škole jiný účel, než je plnění požadavků společnosti, a snaží se jich dosáhnout, většinou marně.

Searching for Bobby Fischer (1993) Trailer
"Searching for Bobby Fischer" je americký dramatický film z roku 1993, který ve svém režijním debutu napsal a režíroval Steven Zaillian. Je založen na životě zázračného šachisty Joshuy Waitzkina a převzatého ze stejnojmenné knihy Joshuova otce Freda. Film byl nominován za nejlepší kameru na 66. ročník udílení Oscarů.



Baví Vás logické deskové hry? Pokud ano, tak vyzkoušejte novou hru s šachovými figurami. Je to zcela odlišná dimenze hry, než klasické šachy, kterou rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Návrat na obsah