"České šachy" v Londýně

classic
Přejít na obsah

"České šachy" v Londýně

HryJinak - deskové hry, které hrajete s lehkostí
2 Prosinec 2019
Ve dnech 30. listopadu a 1. prosince 2019 proběhla sedmá šachová konference "7th London Chess Conference". Na základě podpory a spolupráce s ChessPlus Limited zde byla prezentována i nová varianta šachu - "České šachy". Hra zde zaujala řadu odborníků na vzdělávání v oblasti šachu z mnoha zemí, včetně zástupců světové šachové federace FIDE.

Tato nová varianta šachu totiž otevírá zcela nové možnosti trénování šachu. V době, kdy je obecný nedostatek trenérů této královské hry, je možné využít této nové varianty pro snadnější trénink začátečníků. Stačí klasická šachová souprava a osoba znalá pohybu věží, jezdců a střelců. Tato nová varianta šachu je na druhou stranu tak komplexní, že v ní lze pořádat turnaje pro hráče od začátečníků až po velmistry. Čím se tedy liší? Má zcela odlišný cíl hry, není zde nutnost studia obsáhlé teorie zahájení, koncovek apod. Hra je navíc výrazně kratší a s minimálním počtem potencionálních remíz. Doposud provedená testování ukazují, že průměrná délka hry je cca. 18 minut a 22 tahů. Hra zaujala i řadu žen ne-šachistek. Tato varianta totiž není určitá forma souboje, ale spíš hledání cesty k cíli, může tak umožnit zvýšení počtu žen v šachu obecně ze současných cca. 5 %.

Podrobnosti k celému programu konference naleznete v článku na webu ŠSČR.



Baví Vás logické deskové hry? Pokud ano, tak vyzkoušejte novou hru s šachovými figurami. Je to zcela odlišná dimenze hry, než klasické šachy, kterou rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Návrat na obsah